11/12
Duch vánoc u vás doma

Duch vánoc u vás doma

11. prosince 2014 v 00.00 , Bytové doplňky , Design , Domy , Sklo

Sponzorované odkazy:

Jako každoročně, opět tu jsou vánoce. Jak je pojmout letos? Vyzdobit bydlení ve stejném duchu jako loni, anebo něco obměnit?

Je dobré si předem promyslet, jakou výzdobu bychom chtěli – její barevnost a styl, množství i velikost. To vše v rámci zásob vánočních dekorací, které doma máme, a pak si určit co je dokoupíme. K tomu je ideální vědět, co je letos IN a co naopak OUT.

BillBradford/Flickr.comBillBradford/Flickr.com

Méně je více….

Letošním mottem vánoc ve zdobení by mohlo být „méně je někdy více“. Vládne mu totiž ryzí jednoduchost. A to jak v adventních věncích i jiných věnečcích, nástěnných ozdobách, dekoracích do vázy, závěsných a mnoha dalších. Překombinované varianty se nenosí.

Barvy a barvičky

O letošním konci roku nepřekvapuje žádná neobvyklá barva ani barevná kombinace. Vše se nese v duchu klidu, harmonie. „Nosí se“ červená v kombinací se zlatou, žlutou, či zelenou, také stříbrná a bílá v kombinaci s modrou, anebo přírodní barvička jako je zelená, ve variaci tón v tónu – tedy hrášková s tmavě zelenou a brčálovou a tmavě zelenou.

GailFrederick/Flickr.comGailFrederick/Flickr.com

Jaké ozdoby jsou IN?

Ve tvarech jsou to koule a kouličky, hvězdy a hvězdičky, srdce a srdíčka, zvonky a zvonečky. Největší výběr svátečních dekorací bývá právě v ozdobách. Co se týče materiálu, svět se odvrací od umělohmotných, inklinuje k ozdobám z přírodních materiálů (proutí, sláma, trávy) obrodu a boom zažívají textilní a papírové ozdoby. Stálicemi jsou skleněné a keramické dekorace a ozdoby.

Víly a skřítci

Zcela OUT jsou letos lidské figurky, a naopak velmi IN postavičky pohádkových a přírodních bytostí – víly, skřítkové, lesní mužíci, nebo andílci. Na scéně zůstávají figurky zvířátek – sobi, psi, kočky, laně, medvídci, pandy, lišky, nebo třeba motýlci, atp. Méně již frčí klasičtí sněhuláci, i když bez nich si mnozí vánoční výzdobu neumí představit.

MrLoFi/Flickr.comMrLoFi/Flickr.com

Laskominy a hračky

Novým trendem pak jsou závěsné ozdoby a ozdůbky ztvárňující jídlo – muffiny, dortíky, koláče, housky, perníčky, kornouty zmrzliny, nanuky či kopec šlehačky. K tomu přibývá napodobenin hraček – bubínek, kočárek, autíčko, panenky, koníci.

Světla a světýlka

Tak světýlek snad není nikdy dost, i když i zde převažuje jednoduchost, ryzí tvary a menší rozměry. Z barev v rámci jednoduchosti nepřekvapí, že hraje prim bílá, ideálně jako LED světýlka.

YrinaYeroshko/Flickr.comYrinaYeroshko/Flickr.com

Svíčky a svícny

I zde vévodí styku jednoduchost, v jedné barvě, nebo tón v tónu, přičemž velmi oblíbené jsou aromatické voňavé svíčky. Krásně vypadají válcovité svíce pastelových barev ve vůni vánoc (levandule, citron, vanilka, hřebíček, skořice) na prostém skleněném talířku/svícnu. Je to jakési spojení hladké jednoduchosti a jakési vánoční elegance.

JasonGresat/Flickr.comJasonGresat/Flickr.com

Očividně je kýčovitým překombinovaným ozdobám konec, a letos na celé čáře vítězí střídmost a jednoduchost. Každopádně si vybírejte tu „svoji“ výzdobu dle své vlastní intuice, vkusu a tak, ať vám dělá po celé vánoční období jen a jen radost!

Úvodní obrázek: DebNystrom/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS