10/12
Balada o vánočním stromečku, aneb vánoce jsou za dveřmi!

Balada o vánočním stromečku, aneb vánoce jsou za dveřmi!

10. prosince 2014 v 00.00 , Bytové doplňky , Byty , Design , Domy

Sponzorované odkazy:

Rok ubíhá mílovými kroky a opět nám nastává čas vánoc. V letošním roce začaly adventní dny již v závěru listopadu. Advent je neklamnou předzvěstí blížících se vánočních svátků. S nimi je neodmyslitelně spojen vánoční stromeček.

Pamatujete si zvyky a obyčeje, které k vánocům patří? A znáte novinky, jež hýbou vánočním časem? Víte co je módní mezi vánočními stromky, jaké frčí barvy, styky a zdobení pro letošní rok? Přikláníte se ke klasice, anebo zkoušíte nové trendy?

Adventní čas…

Není od věci připomenout si, co adventní čas vůbec znamená. Pojem advent pochází z latinského adventus, což je česky příchod. Ten letošní začal již posledním dnem listopadu – 30. 11. 2014 a končí Štědrým dnem. Každá ze čtyř po sobě jdoucích nedělí má své pojmenování. První adventní neděli se říká železná, druhá je bronzová, následuje třetí stříbrná a poslední je zlatá.

Advent je svátkem všech, přičemž pro věřící je počátkem liturgického roku s dvojicí událostí. Těmi jsou narození Ježíše Krista (na Štědrý den) a jeho zmrtvýchvstání o Velikonocích. Pro všechny (ať již věřící či ateisty) je krásným symbolem tohoto období adventní věnec. Mívá podobu bez svící (tím se zdobí dveře do domu), a se svícemi (pokládaný na stůl).

Yakneeboy1/Flickr.comYakneeboy1/Flickr.com

Na stolním adventním věnci se nezapalují všechny svíce najednou, ale postupně po směru hodinových ručiček. A to podle čtyř po sobě jdoucích nedělích – o železné jedna, o bronzové dvě (železná a bronzová), o stříbrné tři (železná, bronzová a stříbrná) a o zlaté neděli všechny čtyři. Tři ze svíček by měly být fialové (včetně stužek, jako vyjádření důstojnosti a pokání), čtvrtá pak má být růžová (pro přátelství). Někde můžeme vidět i adventní věnce s pěticí svíček, kdy pátá je symbolikou Štědrého dne a Krista.

Balada o vánočním stromečku…

Z historie vánočního stromku vyplývá, že stromky měly odpradávna ochranitelskou funkci, tedy měly chránit rodinu před nepřízní osudu. V Česku to kdysi byly pouze zdobené jehličnaté (jedlové nebo smrkové) větve, například je rozdávali koledníci za výslužku. Stromek se dříve zavěšoval nad stůl, ale špičkou dolů. Zdobený a osvětlený, jak jej známe dnes, se k nám dostal z Německa a do domácností (nejdříve do měst a pak až na vesnice) pronikl zhruba kolem 40. let 19. století.

Stromek se zdobil zpočátku jen sušeným ovocem, perníkovým cukrovím, oříšky, ozdobami z papíru a dřeva. Až v půli 19 století se rozmohly skleněné ozdoby. Klasické baňaté, duté a foukané však nebyly, měly podobu na drátek navlékaných broušených perliček, korálků, často plněných voskem a postříbřených, nebo byly malované. Motivy pocházely z domácností a z přírody – například košíčky, motýli, květiny a stromečky, atp. Časem se k nim přidaly ozdoby háčkované, slaměné a keramické. A až pak se rozmohly ty foukané, jak je známe nyní.

Ale všechny vánoční ozdoby, potažmo stromky každoročně prodělávají proměnu- každým rokem je módní cosi jiného. Někdo těmto trendům propadá, jiný má raději klasiku, a někteří jsou věrni svým tradičním zvykům i ozdobám, dědícím se třeba i z generace na generaci.

A co tedy je v kurzu letos?

Stromeček na pronájem

Ekologická a k životnímu prostředí šetrná varianty pronájmu stromku. Takže letos si nemusíte stromek ani kupovat, stačí jej pronajmout. Strávíte tak vánoce se živým stromkem, který pak v lednu skončí zpět v přírodě. Vybrat si stromek můžete v online katalogu přímo od stolu a doma. Nikam nemusíte běhat, ani nic shánět a tak ušetříte čas při shánění stromku. Vybraný stromek vám přivezou až k Vám domů a po skončení Vánoc vrátí do přírody. Samotný dovoz stromku je často zdarma, nebo s minimálními poplatky. Průměrná doba vypůjčení je cca 10 – 15 dní. A za úvahu stojí i nižší cena, než ta, za níž pořídíte pěkný řezaný stromek. Cena pronájmu se pohybuje od 300 korun výše (dle velikosti a délky pronájmu), přičemž stromeček máte na celé vánoce a v lednu je firmou/pronají­matelem vrácen zpět do přírody. Zápůjčka je i s příslušenstvím (květináč, podmiska). V některých regionech a lokalitách je doprava zdarma, jinak je cena počítána za kilometry – cca 5 Kč/km.

Yakneeboy2/Flickr.comYakneeboy2/Flickr.com

Stromek vzhůru nohama

Tak, jak se kdysi dávno, v počátcích dříve věšel nad stůl, tak opět se tato tradice vrací. Byl častým doplňkem cejchovních domů, pak i obchodníků a následně se dostal i do domácností ostatních lidí. Loni byla nejvíce v oblibě v Anglii, letos se dostala i k nám. Výhodou takto instalovaného stromku je to, že ušetříte místo na podlaze, stromek je zavěšen od stropu, a nedosáhnou na něj ani zvířata, ani děti. Navíc je pod ním dost prostoru pro dárky. Odbourávají se tak nehody padajících i hořících stromků.

Stromek z vánočních ozdob

Ano frčí stromky z vánočních ozdob, tzv. koulí, zavěšené od stropu tak, aby dohromady vytvořily tvar stromku. Ideální k tomu jsou ozdoby zelené a lesklé, zdobené s hvězdami a vločkami. Koule mají být stejné velikosti a je jich zapotřebí různý počet dle velikosti tvořeného stromku. Je to velmi neotřelý a originální způsob vánočního stromku, který je nyní velmi módní.

Proutěný stromek

Není úplnou novinkou, ale po umělohmotných stromcích, které stále lidé využívají, je stromek z proutí jakýmsi návratem k těm přírodnějším variantám. Vypadá velmi esteticky, pěkně, a lze jej variabilně a často velmi neotřele ozdobit. Navíc nemusí být ozdobou jen vánoční, ale lze jej vhodně zdobený využít jako dekoraci i pro jiná roční období.

A barvy letošního vánočního stromku?

Letos je nejmódnější barvou kombinace zlaté a červené, nebo stříbrné a modré. Mnoho z nás si však stromeček zdobí dle svého vlastního uvážení, vkusu i domácích zásob v ozdobách.

Úvodní obrázek: Yakneeboy/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS