17/10
Kuchyně – srdce celého bytu

Kuchyně – srdce celého bytu

17. října 2014 v 21.30 , Kuchyně

Místnost, kde vznikají ony dobroty, je jakýmsi srdcem celého bytu a to nejen z toho důvodu, že se zde vaří, smaží a peče, ale také se zde často schází i všichni členové domácnosti. Tato místnost by měla být nejen prostorná a moderně vybavená, ale hlavně účelově a prakticky zařízená.

Prostorná kuchyně

Dnešním trendem už nejsou malé kuchyňské kouty, ale naopak prostorné místnosti s dostatkem světla. Hitem se stávají prostory kuchyně spojené s obývacím pokojem.
Každá kuchyň musí obsahovat bezesporu kuchyňskou linku. A víte, kam jí podle nynější módy umístit? Ano, volně do prostoru. To znamená, že už není podmínkou postavit kuchyňskou linku ke zdi. Velice praktické je, aby byla přístupná ze všech stran, což zaručuje komfort nejen při samotném vaření. Kuchyňská linka s ostrůvky jde všestranně využívat.

Moderní kuchyňská linkaModerní kuchyňská linka

Vaříme v zónách

Samozřejmě že nezáleží pouze na velikosti této místnosti, ale také na funkčnosti. Jednotlivé zóny by na sebe měly navazovat. Každá kuchyň by měla mít pracovní plochu, varné centrum a místo k ukládání potravin.
Nejpoužívanějším a také nejnamáhavějším místem je pracovní plocha, která by měla být vyhotovena z kvalitního materiálu, snadno udržovatelná a měla by splňovat maximální požadavky na hygienu.
Varné centrum si můžete zvolit dle vlastního vkusu. Buď klasické plynové hořáky, sklokeramickou elektrickou desku nebo indukci. Nic nezkazíte tím, když si pořídíte zvlášť pečící troubu, která bývá nejčastěji umístěná u stěny ve výšce očí.

Nepříjemný pach musí pryč

Kuchyně bývá často místem, kde se linou nepříjemné pachy a mohou se tak snadno dostat do celého bytu. Při výběru kuchyňské linky dbejte velký zřetel na kvalitní odsavač – digestoř. V první řadě vybírejte podle dostatečné funkci a teprve na druhém místě podle vzhledu. Odsavač par je dnes stejně tak důležitý jako dřez, lednička nebo mikrovlnná trouba. Digestoř má nejen praktickou funkci odsávání pachů, ale zároveň je výrazným estetickým doplňkem.

Moderní interiér

Už dávno neplatí, že kuchyň je oddělenou místností, kde se zavřete na celé dopoledne a vaříte. Trendy mluví zcela jinak – otevřete vaše kuchyňské království do prostoru a spojte jej s obývacím pokojem. Když se kolem sebe podíváte, ať už ke známým, v časopisech nebo ve specializovaných prodejnách, dáte mi jistě za pravdu, že se kuchyňská linka stále více podobá běžnému nábytku a nějakým způsobem na něj navazuje. Lesklé plochy, kvalitní dřevěné dýhy, masivní dřevo apod. Hitem jsou minimalistické prvky, které se odráží i v designu kuchyní, působí svěže, čistě a lehce.
Co se týká barev, převažují zejména světlejší barvy (Café Latte, vanilka, ořech), často v kontrastu se sytými tóny (červené, černé, fialové). U takto moderních kuchyní se nemusíte bát ani barev na zdi. Výborně se vám budou hodit i různobarevné tapety nebo tapety s ornamenty.

Venkovský a romantický styl

Milovníci romantického, tradičního a venkovského stylu dávají přednost kuchyním se zaběhlými materiály, tedy dřevem v přírodním odstínu. Celkový dojem kuchyně dotvoří drobné prvky, mám tím na mysli madla, úchytky, dekoraci, ubrus, apod. Při výběru určitého stylu kuchyně je dobré ladit i ostatní prvky místnosti (ubrus, nádobí, záclony, podlaha…).

Kuchyně v přírodním barevném provedeníKuchyně v přírodním barevném provedení

Vestavné spotřebiče

Většina lidí si vybírá volné nebo vestavěné kuchyňské spotřebiče zejména na základě estetického hlediska. Teprve na druhém místě bude splňování našich požadavků a samozřejmě i finanční prostředky.
Moderní doba dává přednost vestavným spotřebičům, které lépe zapadají do celkového rázu kuchyně. Před samotným výběrem spotřebiče se doporučuji předem informovat, zdali je koncipován jako vestavěný nebo volně stojící. Tato starost se vám vyhne pouze v případě, že si vyberete přímo sestavu tvořenou na míru.
Výhodou samostatně stojících spotřebičů je nenáročná instalace a cena. Ovšem opravdu záleží pouze na vás samotných, na vašem stylu, vkusu a náročnosti.

Bezpečná kuchyň i pro malé děti

Kuchyň se často stává i místem, kde si malé děti hrají během doby, co jejich maminka připravuje oběd nebo jiný pokrm. Samozřejmostí je, že každý rodič chce, aby dítě bylo v bezpečí a nepřišlo do styku s ostrými předměty a jinými nebezpečnými prvky. Často chce mít dítě pořád na očích, ale ne vždy tomu tak je.
Právě kuchyň se stává často místem bolestivého úrazu. Proto vybírejte kuchyň opravdu kvalitní a životu nebezpečné předměty ukládejte mimo dosah dětí.
Více inspirace kvalitních, bezpečných a moderních kuchyní naleznete na stránkách http://www.sconto.cz/…ukty/kuchyne

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS