8/9
Jak se zbavit větví

Jak se zbavit větví

8. září 2014 v 21.00 , Zahrada

Pálení větví je neekologickým způsobem, jak uklidit vaši zahradu. Také toužíte po nástroji, který vás zbaví odpadu na vaší zahradě. A uvažovali jste už o investici do drtiče větví? Jedná se o pomocníka, který z větviček a listí vytvoří efektivní hmotu, která je prospěšná vašemu kompostu. Po štípání dřeva za pomocí štípačky na dřevo, nebo motorové pily, dojde na řadu právě drtič větví. Drtiče větví se dají sehnat již za několik tisíc korun. Ceny se liší v závislosti na výkonu, použitém řezném systému a v poslední řadě i v závislosti na značce stroje.

Jak to celé funguje? Drtiče větví jsou napájeny z elektrické energie. Díky tomu jsou snadno ovladatelné, není nutné složitá údržba a ani při práci s nimi nemusíte dýchat žádné škodlivé výpary. Jediné nač musíte dbát, je blízkost elektrického zdroje. Dosah kabelu, je tedy značně omezujícím prvkem při práci s drtičem. Je možné zvolit stroj s benzinovým napájením. Tyto stroje si poradí s většími materiály, ale myslete na náročnější obsluhu i údržbu tohoto stroje.

Větev je přitlačována na kotouč. Při drcení dochází k velmi rychlé rotaci ocelových čepelí. Na počtu čepelí závisí efektivnost práce. Větev je postupně sesekána plátek po plátku, někdy se jim také říká štěpky. Materiál, který je zpracovaný vychází buď do tašky anebo rovnou na zem. Objem drceného materiálu, který stroj zpracoval, může určit jednotku výkonu. Vyšší poměru znamená větší množství nastrouhaných nečistot. Vyprodukovaný materiál je vhodný jako kompost. Jednotlivé typy nožových drtičů se také liší dle toho, zda je přístroj zpracovávané větve automaticky vztahovat dovnitř, nebo je nutné větvi pomoci vlastními silami.

Před samotným nákupem promyslete několik věcí. Zaprvé, jaký nejčastější odpad na zahradě likvidujete. Drtič si hravě poradí s odpadem v podobě listí a větviček. Malé drtiče pro menší až střední zahrady se hodí právě elektrické drtiče. K úklidu větší zahrady s větším materiálem ke zpracování, se hodí benzinové stroje.

Při nákupu tohoto zařízení zvažte, jaké přidané funkce by vám vyhovovali. Některé stroje mají vakuovou funkci, ta může vysát nečistoty do sběrného vaku. Jiné mají ventilátor, díky němu budou zbytky narovnány v úhledných hromádkách. A pokud se chystáte používat drtič i na jiných místech, ujistěte se, že manipulace s ním bude snadná.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS