5/1
Sanita je středobodem a základem bydlení

Sanita je středobodem a základem bydlení

5. ledna 2015 v 00.00 , Byty , Design , Domy , Koupelny , Vany a sprchové kouty

Sponzorované odkazy:

Sanita je jednou z velmi podstatných složek dobrého bydlení. Hodně navyšuje (nebo snižuje) komfort domácnosti a jejích obyvatel. Co je dobré o wc sanitě ní vědět?

Jaké si můžeme nebo chceme pořídit wc a co vybrat – závěsné wc, či kombi klozet? Ano, i sanita je součástí bydlení, a to nezbytnou a důležitou, proto bychom jí měli věnovat dostatečnou pozornost. A tak je to výběr nejen otázka vkusu, ale i preferencí. Často patří již do výbavy vyhlédnutého bytu či domu. Změnit danou sanitu však lze celkem jednoduše.

PatricYardus/FLickr.comPatricYardus/FLickr.com

A co si vybrat?

Sanita by měla být lehce udržovatelná, a mít spíše nadčasový vzhled. Jen tak nebude za chvíli zastaralá a dlouho nám dokáže dobře sloužit. Neplatí to jen o koupelnách ale i o WC. Klozet může být samostatný, ale také bývá součástí koupelny. Proto je dobré sladit jej se sanitou v koupelně. I sanita totiž také podléhá trendům a módě.

A jaké tedy zvolit?

Každé má své plusy a mínusy.

  • Kombi WC – je kompaktní, jednoduše instalovatelné, má klasické rozměry i výšku. Hodí se proto při standardní využití – především pro zdravé dospělé.
  • Samostatně stojící – je stálici a konzervativním typem vybavení keramické sanity. Začíná být již pomalu přežitkem, anebo součástí retro vybavení podobně laděného bytu či domu.
  • Závěsné – vypadá lehce, elegantně, lze si na něm zvolit výšku před instalací na zeď na míru, což ostatní typy nenabízí, protože mají výšku dánu výrobou. Tuto možnost uvítají především senioři, handicapovaní, vysoké, nebo naopak malé postavy a děti. Závěsné WC má rovněž jednoduchou údržbu, jelikož nabízí možnost uklidit podlahu i pod ním, nejen okolo něj.
GarnetHulms/Flickr.comGarnetHulms/Flickr.com

Barvy a materiál

Pro sladěné působení prostoru toalety jako celku je vedle prostorového řešení a výběru typu klozetu důležitá i volba materiálu a barvy. Většina populace zůstává u sanitární keramiky, i když v současnosti existuje nabídka tohoto druhu zařízení vyráběného i ze skla, plastů, nerezu, dřeva nebo dokonce kamene. Výrobci sanitární keramiky nabízejí mimo základní a nejrozšířenější bílé barvy několik barevných odstínů. Pokud se vám zalíbí některá z barev, je ideální zvážit její působení v prostoru toalety, který je malý a ještě často obložen barevnými keramickými obklady.

AlexAnsely/Flickr.comAlexAnsely/Flickr.com

Při rekonstrukci vybavení samostatné toalety můžete počítat nejen s WC mísou, ale je dovolí-li to prostor také s umístěním umývátka, jež lze umístit na rovnou stěnu, nebo do rohu. A je li prostor dostatečně velkorysý, hodí se uvažovat i o pisoáru.

Úvodní obrázek: StanleyHariss/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS