9/12
Fenomén doby - silikonové kuchyňské doplňky

Fenomén doby - silikonové kuchyňské doplňky

9. prosince 2014 v 00.00 , Domácí spotřebiče , Kuchyně , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Silikon – fenomén, který zaplavil naše domácnosti, ač před lety se nad ním každý pousmál a považoval jej spíše za scifi. Dnes to je jinak. Silicon je již běžným vybavením v kuchyních. Ale je opravdu natolik převratný, že s přehledem utře keramické, teflonové, skleněné pomocníky?

Když se řekne silicon

Silikon je anorganicko – organický polymer, jinak také je polysiloxan. Má jedinečné vlastnosti a velikou tvárností ční nad všemi ostatními materiály.Tak pružný a flexibilní materiál v domácnostech ještě nebyl. Vyniká také vysokou tepelnou odolnosti (− 60 až +350°C), odolává i UV záření. Silicon je voděodolný a propouští páru. Jeho královstvím však není jen domácnost. Díky svým unikátním vlastnostem je využíván i v mnoha dalších odvětvích – jako součást některých materiálů, tj. olejů, past, impregnací, tmelů, kaučuků, emulzí a laků.

Silikonová bábovková forma je in, LauraDux/Flickr.comSilikonová bábovková forma je in, LauraDux/Flickr.com

Unikátní silicon

V kuchyni můžete mít silikonových celou řada malých i větších drobností – hlavně těch na pečení. V této oblasti je silicon jedinečný a dává pečení zcela nový rozměr díky svým pružným a ohebným pastelově zbarveným tvarům forem. Ty nepotřebují žádné vymazávání a nepůsobí jim obtíže vyklápění hotového moučníku, jako u jiných tvrdých materiálů. Navíc se v podstatě nedá rozbít (pokud na silicon nepůjdete s ostrým nožem). Velkým plusem, který kvitují mnohé ženy, je skvělá úložnost – formy se dají srolovat, složit, zmáčknout. Zaberou tak minimum místa, přičemž i takto uložené formy se vrátí bez problému do své původní podoby.

Silikonové náčiní = velmi dobrá volba, JasonGriefly/Flickr.comSilikonové náčiní = velmi dobrá volba, JasonGriefly/Flickr.com

Další výhodou je nízká spotřeba energií. Díky využívání silikonových forem ušetříte, (na všech druzích energii, tedy ať pečete na jakémkoli zdroji). Formy mají vysokou tepelnou vodivost a udrží teplo. Se silicon formou se doba pečení zkracuje až o třetinu! To již stojí za to do nákupu silicon věciček investovat. A údržba? Jednoduchost sama. Postačí jen omýt (vhodné jsou i od myčky), osušit a uložit. Siliconové potřeby v kuchyni nevstřebávají pachy ze surovin a jsou hygienické, přičemž třeba dózy je možno použít i ke skladování v mrazničce.

Snad jediným (již letmě zmíněným) kazem je u siliconu malá odolnost vůči mechanickému poškození. Zničit si je můžete neopatrnou manipulací s ostrými předměty, pískem, drátěnkou, atp. Takže s noži, jehlicemi, kovovými špejlemi a vidličkami pozor.

Úvodní obrázek: Suiidet/Flickr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS