27/12
Jak na správné osvětlení vašeho domova?

Jak na správné osvětlení vašeho domova?

27. prosince 2014 v 00.00 , Bytové doplňky , Byty , Design , Domy , Koupelny , Kuchyně , Ložnice , Obývací pokoje , Předsíň , Svítidla

Sponzorované odkazy:

Vhodné a správné zvolené osvětlení dodává každému bydlení na originalitě, stylovosti a rozměru. Osvětlení může skutečně s interiérem udělat doslova zázraky.

Proto je správně osvětlený prostor pro byt či dům velmi důležité. Světlo vytvořené lidskou civilizací, může flexibilně a efektně měnit vzhled, atmosféru i funkčnost interiéru. Promyšleně osvětlený interiér je tudíž velmi podstatnou součástí bydlení, potažmo každodenního života.

LED osvětlení v kuchyni je dostatečné i pro práci na pracovní ploše, Katepalka/Flickr.comLED osvětlení v kuchyni je dostatečné i pro práci na pracovní ploše, Katepalka/Flickr.com

Co je dobré vědět?

Především jaké druhy osvětlení interiéru mohou být:

  • celkové osvětlení
  • účelové osvětlení
  • náladové osvětlení

A také jaké typy osvětlení mohou být:

  • stropní
  • nástěnné
  • bodové
  • lištové
  • zabudované uvnitř v nábytku
Světlo do zásuvky je senzorické – při otevření se rozsvítí na 15 vteřin a při zavření šuplíku po 5 vteřinách zhasne, Zinlocka/Flickr.comSvětlo do zásuvky je senzorické – při otevření se rozsvítí na 15 vteřin a při zavření šuplíku po 5 vteřinách zhasne, Zinlocka/Flickr.com

Druhy osvětlení

Účelové osvětlení

Je takové, jež je určeno k určité činnosti – pro hobby či práci, na níž je přímo zaměřeno okruhem svého světelného spektra.

Náladové osvětlení

Je světlem rozptýleným, které evokuje příjemnou a intimnější atmosféru. Je-li spojeno s účelovým, vytváří příjemné světlo, které se efektivně rozvrství.

Celkové osvětlení

To je osvětlení celého daného prostoru, kdy je světlo rovnoměrně rozptýleno a osvětluje stejnoměrně povrch zařízení. Je to pro mnohé domácí činnosti nezbytné – například jako je úklid a údržba.

Typy osvětlení

Stropní světlo

Je jím jak klasický či bodový lustr. Bodový nevisí uprostřed místnosti, ale je namířen na podstatné v prostoru – třeba jídelní kout. Také lze využít více bodových zdrojů, anebo efektních několik stropních závěsných svítidel v řadě vedle sebe. Hodně v kurzu jsou stropnice ve tvaru kulatém nebo čtvercovém. Některé stropní osvětlení je zakomponováno do tzv. sníženého stropu, který vytvoří kapsu mezi hlavním stropem a interiérem, a prakticky schová šňůry a kabely elektrického vedení osvětlení.

Nástěnné

Je velmi módní alternativou ke stropnímu osvětlení. Je namontováno přímo na stěnu místnosti, přičemž mívá nejrůznější tvar – kulatý, čtvercový, půlkruh, kosočtverce, nebo zvlněný.

Bodové

Patří sem všechna světla vestavná a stropní světla, nebo na povrchu určité části nábytku. Většinou nad a pod vrchními skříňkami kuchyňské linky, ovšem nyní jich přibývá i nad pracovní zónou a plochou.

Lištové

Jsou světelné halogenové lišty instalované na stěně, na pozadí pracovní plochy nebo na nábytku nad pracovní plochou (stolu, kuchyňské desky).

jenny/Flickr.comjenny/Flickr.com

Zabudované v nábytku

Jsou uvnitř osvětlené části nábytku jako skříňky, bary, či vnitřní části zásuvek. Jsou v našich interiérech vidět stále častěji. Světla jsou instalována přímo v nábytku, nebo mají formu osvětlovacích proužků či tzv. dimerů (což jsou diodová světla v pruzích vestavěná do zásuvek a šuplíků).

Naše tipy

  • Ke každému osvětlení se hodí stmívače a časové spínače. Lze jimi vytvářet náladové a různě intenzivní osvětlení, v němž vyniknou barvy, doplňky, včetně kresby a stínu nábytku i textilií.
  • Módním boomem jsou pak efektní interiérové světelné řetězy.

Úvodní obrázek: DenisJorgi/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS