15/12
Ochraňte své bydlení před bouřkami

Ochraňte své bydlení před bouřkami

15. prosince 2014 v 00.00 , Byty , Domy

Sponzorované odkazy:

Léto je nejen obdobím prázdnin, odpočinku, dovolených a horkých dní, ale také obdobím velmi častých bouřek. Ty jsou ohrožením i pro naše bydlení – domácnosti, domy a byty.

Velmi nebezpečné bouřky

Bouřky jsou nebezpečné obzvláště elektrickými výboji a blesky, které bouřky vždy doprovázejí. A mohou tak i přes bleskosvod a pouhou jedinou ranou zničit zařízení domácnosti za mnoho tisíc korun. Od počítače, přes lednici a televizor, až po zásuvku, nebo dokonce vodu v bazénu. I z tohoto důvodu je užitečné a velmi praktické své bydlení dobře ochránit i před touto letní hrozbou způsobenou počasím.

Zásuvky

Je dobré nejen večer, ale i v době bouřek ze zásuvek vypínat všechny spotřebiče a světelné zdroje. Jenže ne vždy je to možné, protože kupříkladu lednice a mraznička by se odmrazila, a poškodily se zásoby v nich, světlo z lampy je nutné k nějaké činnosti, atp. Anebo se obyvatelé daného objektu nacházejí zcela úplně mimo domov – v práci, na cestě, na dovolené. Proto jsou velmi dobrou preventivní alternativou zásuvky s přepěťovou ochranou.

Tyto zásuvky sice jsou mírně finančně náročnější než obyčejné, (od 250, – Kč a výše za kus), ale mohou zabránit výbojům blesku, aby pronikly ke spotřebičům. A dokáží je ochránit i před výkyvy napětí. Proto se i za vyšší cenu tyto zásuvky vyplatí.

Lednice a mrazničky

U lednic a mrazniček je riziko dvojnásobné. Nejenže ji může výboj z blesku poškodit, ale pobývají-li její majitelé mimo bydliště, přijdou tak i o zmražené zásoby potravin.

Novostavby

V novostavbách tyto problémy často nejsou, jelikož podle normy ČSN č.33 2000–4–41 ed.2, dnes všechny nové stavby od roku 2009 mají povinně instalován proudový chránič. Ten se umísťuje se k jističům do rozvodního zařízení a ochrání celý byt i dům.

Bazén

Ano i s bazénem může být v době bouřky problém. Když není využit, je ideální jej zakrývat plachtou, ideálně stříškou. Tím se eliminuje riziko znečištění, ale i zkažení vody na minimum. Po každé bouřce i dešti je dobré bazén kontrolovat měřením hodnot vody, s následným vyčištěním a filtrací či doplněním bazénové chemie. Větší nečistoty lze vylovit síťkou případně vysavačem na bazén.

Když za okny bouří

Pokud jste doma, mějte zavřená okna i dveře, vypojte spotřebiče ze zásuvek, a v žádném případě se nekoupejte v bazénu. V rodinném domě si ještě pohlídáme správnou výšku antény na střeše. Ta by neměla převyšovat hromosvod. Nařizuje to norma ČSN EN 62305–3, která doporučuje instalaci antény odbornou firmou. Ta totiž nejlépe ví, jak a kam anténu umístit.

A mimo těchto opatření určitě neuškodí mít dům a či byt dobře pojištěn nejen proti vykradení, ale i proti živelným pohromám, kam bouřky a výboje z blesku patří.

Úvodní obrázek: JennyGolinder/Flic­kr.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS