2/10
Moderní bydlení s tepelným čerpadlem

Moderní bydlení s tepelným čerpadlem

2. října 2013 v 17.00 , Domy

S myšlenkou na snižování nákladů na vytápění se již nejspíše setkal každý z majitelů nemovitosti. Ať již v průběhu její životnosti či před započetím stavby. Jednou z variant řešení je kvalitní zateplení domu či přímo stavba nízkoenergetického domu, který díky eliminaci tepelných mostů dokáže výrazně snížit spotřebu energie.

Přestože trh dnes nabízí velmi kvalitní izolační materiály, je vždy třeba počítat s náklady na vytápění. A ty jsou obvykle stanoveny pevnými tarify dodavatelů energií a nelze je nadále nijak ovlivnit. Jak tedy šetřit spotřebu energie a peněženku? Jednou z odpovědí může být bezesporu technologie tepelných čerpadel.

Ujasněme si, co tepelné čerpadlo vlastně je. Vytápění tepelným čerpadlem je, například oproti osvědčenému vytápění plynovým kotlem, pro některé stále velkou neznámou. Principem tepelného čerpadla je zpracování přírodního tepla, které získává ze země, vody nebo vzduchu a přenáší se do nemovitosti do ústředního topení, podlahového topení nebo ohřívá vodu.

Proč tepelné čerpadlo?

Tepelná čerpadla využívají k vytápění domu přírodní teplo, a proto se těší velké oblibě u ekologicky smýšlejících majitelů nemovitostí. Čerpadlo může navíc nabídnout jak jednoduchost, tak nezávislost na dodávce energií. A samozřejmě díky tomu snížení účtů za spotřebu energií. Velkou devizou je také možnost rychlé návratnosti při výběru správného typu a velikosti tepelného čerpadla. A to i přes vyšší kupní cenu a náklady na instalaci. Návratnost investice se v závislosti na typu čerpadla pohybuje od 5 do 10 let. V kalkulaci je nutné zahrnout i případný vrt na vybudování zemního kolektoru, pokud zvolíte instalaci typu čerpadla země-voda.

Úspora je dána jak typem tepelného čerpadla, ale taktéž závisí na jeho účinnosti (topném faktoru). Jak již bylo zmíněno v úvodu, tepelná čerpadla a nízkoenergetické domy mají společný význam v úspoře energie. Tepelné čerpadlo s nižším výkonem je zákonitě levnější a tím se snižuje i celková investice do bydlení. Chtělo by se říci – A to se vyplatí! Kolik můžete díky tepelnému čerpadlu skutečně ušetřit si lze nechat předběžně spočítat a to zcela zdarma.

Velká výhoda vytápění tepelným čerpadlem je pohodlí a nízká údržba. Nebude již třeba skladování tuhých paliv, čištění kotle, vynášení popela či údržby a sledování stavu komína.

Ideálním topným systémem pro tepelné čerpadlo pak může být podlahové topení. Důvodem je, v porovnání s radiátory, potřeba nižší teploty pro ohřívání. Tepelné čerpadlo pak ve výsledku pracuje úsporněji a s nižší spotřebou elektřiny.

Neméně důležitou předností je pak taktéž akumulace tepla v podlaze a příjemné teplo z podlahového vytápění pod nohama, které navozuje příjemný pocit a komfort pro obyvatele místnosti.

Tepelná čerpadla rozhodně nepřinášejí výhody jen v úspoře za vytápění, ale výrazně zvyšují komfort bydlení, především díky velmi snadnému a intuitivnímu ovládání a nenáročné téměř bezúdržbové obsluze.

Pro některé majitele bude nespornou výhodou i možnost ovládat a sledovat systém vytápění vaší nemovitosti vzdáleně, například prostřednictvím aplikace ve smartphonu (např. iPhone). Ať už se jedná o vzdálené zapnutí a vypnutí či kontrolu, nastavení a regulaci ideální teploty. Díky vzdálené správě může majitel náklady na topení nadále snížit.

Je tepelné čerpadlo pro Vás?

Pokud se nebojíte moderních technologií a díváte se zodpovědně jak na ekonomickou, tak ekologickou stránku Vaší nemovitosti, může být čerpadlo správnou volbou právě pro Vás. Tepelné čerpadlo však není žádný moderní výstřelek. Právě naopak. Jedná se o technologii s dlouholetou tradicí, především pak v severských zemích, kde patří k nejoblíbenějším způsobům vytápění.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS