19/9
Orientální bydlení- podlehněte kouzlu japonského stylu

Orientální bydlení- podlehněte kouzlu japonského stylu

19. září 2013 v 00.00 , Bytové doplňky , Byty , Design , Domy , Nábytek , Obývací pokoje

Sponzorované odkazy:

Orientální styl bydlení je inspirovaný Japonskem, Čínou, Indií a Afrikou. Postupně si všechny styly představíme a dnes se budeme věnovat bydlení v japonském stylu.

Ač to tak možná na první pohled nemusí vypadat, japonský styl netradiční cestou zcela splňuje požadavky, které dnešní moderní lidé kladou na bydlení.

Bydlení v souladu s přírodou

Japonský způsob bydlení, známý též mezinárodně jako japan style, vychází z východní filozofie, podle které by měl člověk žít v souladu s přírodou. Právě návrat k přírodě je u tohoto stylu znát především ve výběru materiálu, ze kterého je zhotoveno vybavení japonských domácností. Základním materiálem je dřevo a bambus, velmi často v kontrastu s kamenem. Oblíbené jsou dále přírodní tkaniny, jako je len a bavlna.

Vyznáván je skromný a střízlivý styl, který může na první pohled působit stroze. Tato strohost vybavení je však vykompenzována kontrastem barev, hlavně červené, černé a bílé, doplňované barvou zlatou.

V japonských interiérech kontrastuje zejména červená, černá a bílá barva. Autor: Tanaka JuuyohV japonských interiérech kontrastuje zejména červená, černá a bílá barva. Autor: Tanaka Juuyoh

Praktické a efektivní rozdělení prostoru

V japonských domech se nesetkáme se striktně rozděleným prostorem, díky čemuž působí velice prostorně, vzdušně a čistě a v člověku navozují pocit volnosti. Pevné zdi bývají nahrazeny paravany s japonskými motivy a také posuvnými stěnami shoji, skládajících se z pásů látky, které jsou upevněny na kolejničce.

Oba tyto způsoby rozdělení prostoru splňují požadavky na variabilitu prostoru a zároveň jsou velmi praktické. Lze za ně schovat například skříně či pracovní stůl, zkrátka všechny prvky, které neladí s interiérem a mohly by tak působit disharmonicky.

Posuvné stěny- typický prvek japonského interiéru. Autor: Tanaka JuuyohPosuvné stěny- typický prvek japonského interiéru. Autor: Tanaka Juuyoh

Relaxace v obývací místnosti

Pro obývací místnosti japonských domů je typický skromný a především nízký nábytek, a to proto, že se tradičně sedává přímo na zemi. Právě prostor na sezení také bývá centrálním místem obývacích místností.

Pro větší komfort jsou na podlahu umísťovány rohože, tatami, které mají výborné izolační vlastnosti, dále polštářky k sezení, někdy se můžeme setkat i s čajový stolkem, není to však pravidlo.

Autor: Tanaka JuuyohAutor: Tanaka Juuyoh

Minimum dekorací, maximum variability

Japonský styl bydlení je charakteristický minimem dekorací. Využívány jsou rostliny, zejména květinové aranže, ikebany, dále pak orchideje a bonsaje. Dekorace mají mnohdy zároveň i praktickou funkci, jako například lampiony či tradiční vysoké lampy z rýžového papíru.

Typické a velmi oblíbené je spojování interiéru a zahrady, což jednak plní estetickou funkci a současně umožňuje být v kontaktu s přírodou. Japonský styl bydlení v sobě spojuje jak účelnost, tak estetičnost a navíc je v souladu s minimalismem, v Evropě tolik oblíbeným. Vyzkoušejte tento styl i vy a podlehněte jeho kouzlu.

V létě je možné spojit interiér domu se zahradou. Autor: Tanaka JuuyohV létě je možné spojit interiér domu se zahradou. Autor: Tanaka Juuyoh

Zdroj obrázků: www.flickr.com, www.commons.wikimedia.com

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS