16/1
Průtokový ohřívač vody

Průtokový ohřívač vody

16. ledna 2013 v 00.00 , Koupelny , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Bez teplé vody si dnes dokáže jen málokdo z nás představit každodenní život. Koupeme se, myjeme nádobí, pereme prádlo… vše automaticky bez většího rozmýšlení. Nejčastěji se setkáváme v našich domácnostech s centrálním ohřevem, ale zejména na chatách či ve starších domech a bytech se setkáváme s využitím bojlerů a průtokových ohřívačů vody. Vše má své výhody a nevýhody, a tak se pojďme blíže na průtokové ohřívače vody podívat.

Rozlišujeme dva typy průtokových ohřívačů – plynové (karma) a elektrické (napojené přímo do vodovodní soustavy). Plynové ohřívače mají vyšší pořizovací náklady, je jim třeba zajistit pravidelné revize a i jejich účinnost není zrovna srovnatelná s účinností elektrických ohřívačů. Ty jsou proto schůdnější variantou.

Průtokový ohřívač versus bojler

Rozhodujeme –li se mezi bojlerem a průtokovým ohřívačem, měli bychom zvážit několik faktorů. Průtokový ohřívač ohřívá vodu při jejím přímém průtoku, ale bojler uchovává již ohřátou vodu. Pokud spotřebujeme větší množství vody v bojleru, může se nám snadno stát, že budeme dlouho čekat než se opět ohřeje. Průtokový ohřívač nám naopak nabízí teplou vodu kdykoliv potřebujeme. Navíc nevznikají tepelné ztráty tak, jako v případě využití bojleru.

Další výhodou jsou rozměry průtokového ohřívače. Můžeme vybrat velikost dle naší potřeby a umístit ohřívač do bezprostřední blízkosti odběrného místa. Tak se nám zkrátí vzdálenost průtoku vody a šetří ztrátu vody v souvislosti z odtáčením vody studené.

Pokud zvažujeme i jisté hygienické hledisko, opět se přikloníme k průtokovému ohřívači, neboť v bojleru ta samá voda chladne a zase se ohřívá i několikrát denně (dle spotřeby)

Elektrický průtokový ohřívač může mít větší nebo menší výkon a je třeba zmínit, že k jeho instalaci je potřeba většinou samostatný elektrický přívod. Před koupí se v každém případě poraďte s odborníkem.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS