4/1
Nerezová ocel v kuchyni - výhody a nevýhody materiálu

Nerezová ocel v kuchyni - výhody a nevýhody materiálu

4. ledna 2013 v 00.00 , Kuchyně

Sponzorované odkazy:

Není těžké uhodnout, který materiál se vyznačuje vysokou odolností. Nerezová ocel nachází na trhu stále větší uplatnění. Její obliba je nepřehlédnutelná především v potravinářském průmyslu. Jaké výhody a nevýhody nabízí nerezová ocel pro naše kuchyně? Pokusíme se předložit všechna pozitiva i negativa s ohledem na funkční i designovou stránku.

Jak jsme již zmínili, nerezová ocel je jedním z velmi odolných materiálů. Vyzdvihnout lze zejména odolnost vůči korozi. Té se využívá právě v potravinářském průmyslu. Co konkrétně si mohou šéfkuchaři v luxusních restauracích tolik pochvalovat?

Vlastnosti nerezové oceli

Výrobky z nerezové oceli se pyšní hned několika privilegii před ostatními materiály. Již výše jsme zmínili odolnost vůči korozi, která je velmi důležitá zejména u částí, které přicházejí často do styku s vodou (např. dřezy). Také dobře snáší údržbu pomocí různých saponátů, a to i agresivnějších. Nerezová ocel patří mezi netečný materiál – tedy nereaguje při styku s jinými látkami. Ani se z ní nemohou uvolnit nežádoucí látky do potravin.

Zejména u nádobí a u uskladňovacích dóz oceníme odolnost při změnách teplot a snášenlivost teplot extrémních. Nerezová ocel také odolává nárazům a opotřebení. Porovnejme na ukázku termosku z nerezu a termosku plastovou. Pokud Vám plastová termoska spadne, s největší pravděpodobností na některých místech praskne a nebude možno ji dále používat. Termoska z nerezu je mnohem odolnější. Poukažme také na riziko úniku nežádoucích látek, které v případě plastů hrozí velmi často (pokud se nejedná o certifikovaného výrobce). Milovníky životního prostředí jistě potěší informace, že po zestárnutí je nerezová ocel recyklovatelná.

Zpět ke kuchyním. V restauracích se setkáváme s nerez kuchyní již skoro běžně. Ač je finančně nákladná, může tuto investici restauraci brzy vrátit. Snadno se udržuje, vše z povrchu lehce sklouzne, nezadržuje pachy a především splňuje náročné hygienické podmínky.

Pojďme si ukázat i negativa kuchyně v nerezu. Jak jsme uvedli,veškerá špína se dá snadno omýt. Ovšem to nás přímo navádí k jedné z nevýhod nerezové kuchyně. Sebemenší otisk prstu, kapka čaje, flíček mastnoty… vše je ihned vidět. A tak nezbývá majiteli než leštit, leštit a leštit. Druhou značnou nevýhodou je opravdu vysoká cena kuchyně.

Závěrem, výjimečné vlastnosti výrobků z nerezové oceli jsou: odolnost proti korozi, dlouhá životnost, recyklovatelnost, snadná údržba, splňuje vysoké hygienické nároky a nezatěžuje životní prostředí.

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS