12/10
Šetřit nebylo nikdy jednodušší!

Šetřit nebylo nikdy jednodušší!

12. října 2012 v 16.00 , Byty , Domy , Koupelny , Kuchyně , Ložnice , Obývací pokoje , Předsíň , Svítidla

Málo kdo preferuje panelové domy před vlastním prostorným baráčkem se zahradou. Pokud je ta možnost, neváhejte a byt, kde i stěny mají uši a nikdy nejste stoprocentně v soukromí s radostí opusťte, avšak myslete na to, že bydlení v domě je něco naprosto odlišného, než pobyt v bytě. O tom, že budete sami svými pány bez otravných a bezohledných sousedů, nemusí být ani řeč, čili změny pocítíte během prvních několika hodin. Čeho si ale v brzké době povšimnete též, jsou podstatně větší starosti. Uklidit dvě patra vám zabere více času než vytření kuchyně, drobné chodby a mini koupelny, zahrada se také sama neposeká a vytopit a prosvítit několika pokojový dům je také oříšek. S vyššími spotřebami za energie vodu tak rozhodně počítejte, ale to bychom nežili v době 21. století, abychom i zde nemohli značně ušetřit…

Čím rozhodně začněte je plýtvání s vodou, respektive s ním skoncujte. Nechat na sebe dennodenně téct proudy horké vody, ze které se mlží všechna zrcadla, je rozhodně příjemné, ale nebylo by o poznání příjemnější odjet za uspořené peníze na vysněnou dovolenou? Pakliže se zaměříte na nižší průtok vody nebo si pořídíte bojler, který má zkrátka určitou kapacitu horké vody, opravdu ročně ušetříte až tisíce korun.

Bez světla se neobejde nikdo z nás a pokud se o to pokusíte, pravděpodobně si přivodíte úraz, ale i v této oblasti lze naspořit nějakou tu korunu. Pořízením úsporných žárovek, které dovedou zredukovat výdej energie až o 80 procent a vydrží neuvěřitelných 10000 hodin, si výrazně polepšíte, aniž byste vyhazovali peníze oknem.

Další z oblasti spotřeby je samozřejmě topení. Pakliže si nepotrpíte na krbová kamna a preferujete klasické topení, opatřete jej pokojovým termostatem, který nejenom reguluje teplotu v místnosti, ale dovede se v případě vaší nepřítomnosti sám vypnout a tím tak výrazně šetřit vaše peníze.

Ono se možná snadno řekne ,,budeme šetřit“, ale pak si několikrát týdně napustíte vanu, protože jste venku v tuhé zimě promrzli, během studených večerů si pořádně zatopíte a když vaše drahá polovička odjede, rozsvítíte pro pocit bezpečí celý dům. Pro tyto nekontrolovatelné případy je z mání měřič spotřeby.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS