11/6
Česká spořitelna útočí na hypotéky

Česká spořitelna útočí na hypotéky

11. června 2012 v 15.45 , Byty

Popularita hypotečních úvěrů u nás nabírá na otáčkách každým rokem. Většina Čechů si už vlastní bydlení a samostatnost bez půjčky představit neumí. V dubnu ale po dlouhé době vzrostly průměrné úroky. Toho využívá Česká spořitelna.

Vůbec nejnižší úrokové sazby nabízeli české bankovní domy v prosinci 2011. Úrok 3,56 % už asi nic nepřekoná. Přesto se úroky stále drží velmi nízko. V dubnu ubylo zájemců o novou hypotéku, o téměř 700 nových smluv méně. Balík peněz, které si Češi měsíčně půjčí je však stále v řádech miliard korun.

I když tato čísla vypadají velkolepě, banky se zásadního úbytků klientů neobávají. Hypotéka je u nás stále populárnější. Lidé si na velké úvěry zvykli a spojují s nimi svůj život i kariéru. Proto se české banky nevzdávají bojů o české zákazníky.

Zajímavost:

Podle průzkumů ČSOB o hypotékách rozhodují ženy. Ne, že by muži neměli právo rozhodovat o tom, co a komu bude rodina desítky let splácet. České manželky jsou ale pečlivější a opatrnější. Nejlepší hypotéku vybírají i několik měsíců. Muž by tomu věnoval maximálně několik hodin na internetu. Ženy obíhají banky hlavně osobně.

Dlouhá léta byla na hypotéky experty jen ty největší. I rok 2011 byl ale ve znamení velkých bankovních domů. Letos se zdá, že se definitivně mažou rozdíly. Česká spořitelna je však stále v čele.

Vedení České spořitelny nic nezapírá. Jejich útok na lídry hypotečních úvěrů je pochopitelný. Pro velké bankovní domy jsou nízké úroky ideální. Přináší totiž velké objemy klientských vkladů, což je v současnosti nejlepší zdroj financí. Banka tak může expandovat.

Kolik stojí dnešní hypotéka, zjistíte snadno. Všechny kvalitní banky a spořitelny mají na svých stránkách kalkulačky, díky kterým můžete porovnávat všechny varianty půjčky online. Nakonec je ale vždy důležité pobavit se o všem osobně přímo v bance. Hypotéka je přeci jen velký závazek na mnoho let dopředu.

Nové „internetové“ banky žádný velké změny na hypoteční trh nepřináší. Jejich celkový podíl nepřesahuje 6% a bude tomu tak nejspíš i v letošním roce.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS