14/5
Jděte s dobou, věřte automatice!

Jděte s dobou, věřte automatice!

14. května 2012 v 14.45 , Domy

Mít rodinný dům přináší oproti bytu mnoho výhod – zejména pokud jde o soukromí, prostor a komfort. Je ale nutné také myslet na bezpečnost. Zahradu i domek spolehlivě ochrání pevná vrata a plot. K tomu, aby se vrata otevřela jen tomu, kdo má v ruce dálkové ovládání, slouží pohony bran.

Pokud je brána opatřená automatikou, nemusí řidič vůbec vystupovat z auta, aby otevřel. Na podzim nemusí lézt do deště, v zimě nepobíhá po náledí, aby otevřel bránu, a na jaře nešlape v blátě. I v létě ocení práci dálkového ovládání, když nebude muset opustit klimatizovaný vůz a riskovat nachlazení. Je několik možností, jak lze brány otevřít a tak si podle prostoru a dalších okolností vybere každý řešení „na míru“. A podobně lze pořídit i garážová vrata. Jeden ovladač pak otevře bránu, druhý vrata a řidič se dostane klidě až do domu aniž by musel vystoupit z auta. Naopak pro zloděje zůstanou vrata i garáž nedobytnou pevností, motor je drží zavřené opravdu pevně.

Dům je však v bezpečí jen natolik, nakolik je zabezpečena nejslabší část. Je tedy třeba zajímat se o to, zda by domu neslušela nějaká stínící technika. Ta podobně jako pohony bran zvyšuje nejen pohodlí majitele, ale také bezpečnost. S automatickým pohonem venkovních žaluzií, rolet nebo markýz nejen že zabráníte enormnímu horku v domě, ale také si lépe vychutnáte slunné dni. V noci či v nepřítomnosti pak tyto systémy odradí různé nenechavce.

Před horkem v létě i před zvídavými pohledy sousedů a kolemjdoucích spolehlivě ochrání dům venkovní screenové rolety (látkové), předokenní rolety (lamelové) nebo venkovní žaluzie. Rolety se spouští buď automaticky podle intenzity slunečního svitu, nebo v reakci na stisk tlačítka na dálkovém ovládání. Rovněž lze zvolit, jestli se zatáhnou všechny rolety nebo jen část. Rolety navíc umožní v zimě ušetřit za vytápění. Poměrně hodně tepla totiž uniká přes okno a rolety jej „utěsní“, takže domácnost může ušetřit až deset procent nákladů na vytápění. Jakmile pak ráno vysvitne slunce, rolety se automaticky vytáhnou a umožní slunci, aby zadarmo vyhřívalo celý dům.

Žaluzie pak umožňují možnost nastavit si, jak moc budou sklopené – to aby v pokoji byl stín, ale zároveň i trochu světla. Jakmile začne foukat vítr, který by mohl stínící techniku poničit, sama se vytáhne, aby těmto podmínkám odolala. Takový problém rozhodně nehrozí interiérovým žaluziím, nicméně i u nich je komfortní pořídit si automatické ovládání. Jediným stisknutím tlačítka se pak v celém domě ráno žaluzie vytáhnou a večer spustí. Kromě ryze praktické stránky věci je to řešení i estetické, neboť u oken již „nestraší“ různé šňůrky a táhla.

Pro pohodové letní víkendy jsou pak určeny markýzy. S nimi lze na terase prolenošit klidně celý den a nemít obavy ze spálení od příliš silného slunečního svitu. Ráno a dopoledne zůstanou stažené, to totiž slunce hřeje ještě příjemně. Před polednem se pak automaticky vytáhnou, aby poskytly stín, a navečer se opět stáhnou. Večer, když se stmívá a ochlazuje, mohou světelné a topné panely Somfy poskytovat dostatečný tepelný komfort. Tedy ideální situace pro oblíbené letní grilovačky.

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS