4/11
Měděné nádobí: více než kvalita

Měděné nádobí: více než kvalita

4. listopadu 2011 v 00.00 , Kuchyně , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Nádobí z mědi používali již naši předkové, kteří si byli dobře vědomi kvalitativní funkce tohoto materiálu. Vzhledem k jeho vysoké ceně se nádobí z mědi používalo pouze v panských rodinách a na zámcích, kde je jeho přítomnost patrná.

Měděné nádobí má v současném světě úplně stejný osud, jako před mnoha lety. Jeho zastoupení v soukromých kuchyní je velmi mizivé, ovšem svoje místo si nádobí z mědi našlo v kuchyních profesionálních.

Investice do měděného nádobí se vyplatí

Měděné nádobí je dosti opomíjeno, a to především pro nedostatek informací a masového zastoupení/komerční prezentace. Pokud se poohlédneme do světa, tak zjistíme, že např. v Itálii nebo Anglii je nádobí z mědi hojně využíváno, a to především pro jeho nenahraditelné přednosti.

Důraz kladen na design

Na našem trhu existuje několik firem, které se zabývají prodejem nádobí z mědi. Pokud bychom měli zmapovat designovou stránku, zjistíme, že se ve většině případů jedná o exkluzivní provedení, s důrazem na stylovost a detailní prvky. Měděné nádobí je tedy nejen funkční, ale také estetické – lze ho tedy mít volně vystavené mimo uzavřené skříňky, což ocení zejména příznivci venkovského/rus­tikálního sty­lu.

Výhoda nebo nevýhoda

Měděné nádobí nás možná překvapí svojí hmotností, oproti běžnému materiálu je totiž měď jednou tak těžká. Vysoká hmotnost je dána nejen materiálem, jako takovým, ale také skládanými materiálovými vrstvami. Kvalitní měděné nádobí by mělo být opatřeno třemi vrstvami – vnější vrstva by měla být tvořena z mědi, střední vrstvu by měl tvořit dural a vnitřní část se vyrábí z nerezu.

Přednosti měděného nádobí

K velkým přednostem nádobí z mědi patří jeho okamžitá teplená vodivost, kterou pocítíme ihned, jakmile dáme nádobí na sporák. Během chviličky se nádobí zahřeje úplně celé, vyjma držadel – jejich teplota nám umožňuje s nádobím volně manipulovat i bez utěrky či chňaply.

Rychlá teplená vodivost materiálu má samozřejmě i příznivý vliv na rychlost ohřevu vody, což nám šetří nejen čas, ale i peníze. S tím souvisí i velikost plamene. Není potřeba mít puštěný plamen na maximum, ba naopak, stačí mít puštěno na minimum a vaření probíhá v klasickém režimu.

http://www.kulina.cz/…dobi-mauviel

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS