1/11
Keramické nože s tvrdostí diamantu

Keramické nože s tvrdostí diamantu

1. listopadu 2011 v 00.00 , Nádobí

Sponzorované odkazy:

Keramické nože nejsou na našem trhu žádnou novinkou, po jejich uvedení na trh si velmi rychle získali oblibu v soukromém i gastronomickém sektoru. Ovšem málokterá majitelka keramických nožů přesně ví, co si vlastně pořídila.

Krájení diamantem

keramických nožích se tvrdí, že jejich tvrdost je téměř stejná jako tvrdost diamantu, čímž při krájení dochází pouze k minimálnímu úbytku otupení. Tvrdost čepele je stále ostrá, což nám umožní nakrájet potraviny na velmi jemné plátky, aniž bychom museli vyvíjet zvýšený tlak či sílu. Keramický nůž je vyroben z netříštivého oxidu zirkonia, který se svojí tvrdostí (stupnice 7 – 9) podobá tvrdosti diamantu (stupnice 10).

Stejně jako u titanových nožů, tak i u těch keramických nedochází k lepení potravin na čepel nože. Tuto vlastnost oceníme především při krájení měkkých sýrů, uvařených vajec nebo uzenin.** Keramika** díky svému neuvěřitelně hladkému až sametovému povrchu nádherně klouže po povrchu potravin a zajišťuje přesný řez.

Krájení ovoce a zeleniny je keramickými noži tím nejzdravějším možným způsobem – keramika neničí vitamíny a enzymy.

Údržba keramických nožů

Samotná údržba/čištění keramických nožů je velmi snadné, nože nevyžadují žádnou specifickou péči. Stačí omýt ve vlažné vodě, s přidáním běžného mycího prostředku. Keramické nože lze také mýt v myčce na nádobí. Specifika však vyžaduje jejich uložení: keramické nože by se neměly ukládat spolu s noži kovovými či titanovými. Při hromadném a společném ukládání s ostatními noži hrozí, že by se keramickým nožům mohla odštípnout špička. Dalším nebezpečím je pád z výšky na keramickou podlahu, zpravidla se nic nestane, ale hrozí odštípnutí špičky (to však nemá vliv na jeho používání).

Řešením odkládacího místa jsou ochranná pouzdra nebo stojánky, určené speciálně na keramické nože. Stojánky / boxy na keramické nože se vyrábějí v podobném designu s noži, tudíž na kuchyňské lince budou vypadat velmi stylově. V případě, že nechcete investovat do pouzder či stojanů, je možné nechat nože v obalu/krabičce, ve které jsme jej zakoupili.

Plagiát versus originál

Na našem trhu se vyskytují keramické nože, které jsou však pouhou náhražkou originálu. Pravý keramický nůž musí být označen logem výrobce (logo musí být uvedeno na čepeli i obalu). U prodejce si lze vyžádat atesty zdravotní nezávadnosti, jimiž všechny keramické nože musí být opatřeny a jež každý prodejce musí mít a na vyžádání zákazníkovi předložit.

zdroj: http://www.keramickenoze.net http://www.nuz-keramicky.cz

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS