24/10
Zazimování zahrady

Zazimování zahrady

24. října 2011 v 00.00 , Zahradní nábytek

Sponzorované odkazy:

Zima je téměř za dveřmi, nepříznivé počasí nás nutí obléknout se do teplých kabátů, nebo raději zůstat doma v teple. Zahrádkáři však v tomto období musí myslet na svoji zahradu, tedy na to, jak ji nejlépe zazimovat.

Zahradu je třeba zazimovat důkladně

Zazimování zahrady probíhá různě. Záleží na složení rostlin a poloze pozemku, který nám určuje styl zazimování. Zahradu bychom měli začít zazimovávat již koncem října či začátkem listopadu, tedy v období, kdy začínají přicházet každodenní mrazíky.

Okrasné dřeviny a stromky je nutné důkladně obalit materiálem, jehož základem je hřejivá sláma, která drobné keře ochrání i před těmi silnějšími mrazy. Velmi častou a u zahrádkářů oblíbenou praktikou je vápenný nátěr, který odráží sluneční paprsky, čímž eliminuje přehřátí či přehřátí kmene.

Oblíbenými ochrannými pomůckami drobných keřů, keříků a okrasných dřevin jsou netkané textilie, jutové tkaniny nebo třtinové rohože – ve všech případech se jedná o ryze přírodní materiál. Těmito ochrannými obaly ochráním dřeviny od nepříznivého mrazu, větru nebo slunečních paprsků, které bývají velmi intenzivní a silné.

Drobné trvalky, zpravidla skalkové rostlinky, překrýváme vrstvou chvojí, jemnou kůrou, listím nebo přírodní, netkanou textilií.

Nezapomínejme na trávník

Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat i trávníku, ten je nutno důkladně přihnojit speciálním podzimním hnojivem a posekat. Sekání zahrady bychom měli naposledy provést nejdéle koncem října, trávník se provzdušní a díky hnojivu se začne pomalu zimovat.

Nejlepším hnojícím přípravkem je odleželý kravský hnůj nebo kompostová zemina, alternativou je například rašelina s přídavkem hnoje. Kvalita hnojiva má významný vliv na hustotou, barvu a prost trávy. Pokud budeme věnovat trávníku důkladné zazimování a kvalitní hnojivo, budeme na jaře odměněni nádherně zelenou a hustou travičkou. Naopak trávníky, o které nebylo postaráno nás nemile překvapí možnou plísní, slabým porostem a nepříliš vábným barevným odstínem.

Pokud ještě nemáte připravenou zahradu na zimu, tak je nyní nejvyšší čas to napravit. Zazimování zahrady není vhodné podcenit.

zdroj: http://www.kafe.cz/…adu-514.aspx

Sponzorované odkazy:

HOMEMAG je magazín o trendy bydlení, moderním nábytku a designu.

RSS